8.7.2014

Betonimuuria ja kiviaitaa

Ompeluhommat ja muut käsityöt ovat olleen vähän tauolla, kun on taas ollut keliä puuhata pihalla. Ihan toimettomana ei siis olla helteessä köllötelty, vaan pihalla on nyt aiempaa komeampi betonimuuri sekä upea kiviaita.


Takapihan rapattu betonimuuri on hieman kärsinyt perheen parkouraajien päällä keikkumisten seurauksena, joten siihen piti keksiä jotain kaunistusta ja toisaalta käytännöllistä suojaa. Niinpä päädyimme päällystämään muurin ruskealla terassilaudalla; samalla, jota on talon terasseissakin. Tuli aika kiva. Tuossa on nyt paljon kivempi itsekin istua kuin kylmällä betonilla.

Laitoimme muurin päälle bitumihuopaa ja proppasimme laudat kiinni betoniin terassiruuveilla. Reunalistat kiinnitettiin päällyslautoihin alapuolelta ruuveilla.


Toisena pihaprojektina on ollut kuusimetrisen kiviaidan rakentaminen takapihan terassin ja muurin väliin rajaamaan toisaalta tulevaa istutusaluetta, mutta samalla tukimuuriksi pengermälle. Suurin haaste projektissa oli sopivan verkon löytäminen. Tasaisella kahden sentin silmäkoolla ja riittävän paksusta langasta (1,7 mm) tehty verkko löytyi viimein Starkilta. Verkko oli sopivasti 60 cm leveää, joten hukkaa ei juurikaan jäänyt. Kivet kiviaitaan kerättiin tontilta ja tukipuut on ruskeaksi painekyllästettyä liimapuuparrua. Tukipuut upotettiin reilusti maahan ja tuettiin betonilla.

Huomisen hommaksi jäi vielä verkon kiinnittäminen tuohon aidan päälle, jottei pienet kätöset nakkele kiviä aidasta pois nurmikolle sekä istutusmullan kärrääminen tuohon istutusalueeseen. Haaveena olisi istuttaa tuohon marjasinikuusamaa, mutta saa nähdä, löytyykö sitä mistään tähän aikaan kesästä.

Vielä jäi vähän hommia huomisellekin ;-)

11 kommenttia:

 1. Tuleepa upeaa. Teillä taitaa olla uutta tuo kiveyskin pihalla. Ihana tuo kiviaita verkon sisällä. Ei ole helppoa raataa näillä keleillä, joten muistakaa nesteytys :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiveys ja itse asiassa koko talo on uutta; kiveys tehtiin viime kesänä ja talossa on nyt asuttu kaksi ja puoli vuotta. Lievästi on pihamaallakin vielä puuhaa ennenkuin kaikki villit ideat saadaan toteutettua ;-)

   Poista
 2. Piha ei tule koskaan valmiiksi, aina siinä riittää puuhaa. Mutta kiva, kun on uusi piha, niin voi tehdä juuri sellaista kun haluaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :-) Kateellisena ihailen pihoja, joita on rakennettu 40 vuotta. Enkä meidänkin piha joskus saavuttaa sen pisteen ettei ole pakko kuokkia koko ajan jostain nurkasta. Ei sillä, pihahommat on mukavia ;-)

   Poista
 3. Hei
  mitä verkkoa käytitte; langan paksuus ja silmän koko?
  kuinka tiheässä paalut?

  VastaaPoista
 4. Tuossahan ne tiedot olikin. Jotenkin jäi käänykällä osa tekstistä näkymättömiin. mutta siis, oliko sinkittyä verkkoa ja millä nimellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistankohan oikein, jos sanon tuon olleen kuumasinkittyä rappausverkkoa.

   Poista
 5. Moikka!

  Etsiskelin netistä vaihtoehtoja pengerryksen materiaaliksi. Olisiko mahdollista saada tähän kiviaitaan kunnon ohjeet

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, minäpä kirjoittelen lähipäivinä ohjeen uuteen postaukseen.

   Poista
  2. Kiitos!

   Jään innolla odottelemaan, josko sopisi omallekkin pihalle ��

   Poista
 6. Kuulostaa ja näyttää hyvältä! Ystäväni myös kertoi, että heille on tulossa kivikoriseinä pihalle. Varmasti tulee hienon näköinen, ja voin kuvitella että sopii hyvin heidän pihapiiriinsä. Olisi minullakin sellainen haaveissa, mutta vielä sellaiselle ei ole paikkaa, ennenkuin olemme tehneet muutamia raivaustöitä.

  VastaaPoista