28.10.2013

Lumiukko

Haaveilin jo pitkään tällaisen lumiukon tekemisestä. Nyt viimein ennätin paneutua siihen; toisaalta löysin viimein sopivan sukan ... Täytteenä on aiemmasta huoparuusupallosta yli jäänyttä huopasilppua ja vanua. Söpö, vaikka itse sanonkin ;-)


Yleisön pyynnöstä lisään mukaan myös ohjeet (29.10.2013).

Tarvikkeet: 1 valkoinen urheilusukka, vanua tai muuta täytettä (esim. vanhan tyynyn sisus), villalankaa (mustaa silmiin ja punaista huiviin sekä pipoon), huovutusvillaa (porkkananenään), ompelulankaa (mustaa), paksumpaa puuvillalankaa, nappeja sekä kulkunen.

1) Leikkaa urheilusukka kantapään kohdalta kahtia. Varresta saat toisen lumiukon ja teräosasta toisen. Itsellä on tässä käytössä polvipituinen sukka, joten leikkaan myös varren kahteen osaan.


2) Ompele varren alaosa umpeen nurjalta puolelta paksulla puuvillalangalla ja käännä sukka oikeinpäin. Teräosan voit käyttää sellaisenaan.3) Täytä sukka vanulla tai muulla pehmeällä täytteellä; myös vanhat sukat käy täytteeksi ;-) Muotoile sukan alaosa täyttäessä hieman paksummaksi, jotta lumiukko pysyy paremmin pystyssä ja näyttää pulleammalle.


4) Ompele sukan yläosa kiinni paksulla puuvillalangalla.5) Muotoile lumiukolle alavartalo, pää ja kaula. Sido kaulan kohta paksulla puuvillalangalla muotoonsa.


6) Ompele lumiukolle silmät mustalla villalangalla ja suu mustalla kaksinkertaisella ompelulangalla.


7) Neulahuovuta porkkananvärisestä huovutusvillasta nenä lumiukolle ja kiinnitä se paikoilleen neulahuovuttamalla.8) Neulo punaisesta villalangasta lumiukolle kaulahuivi ja pipo. Luo kaulaliinaa varten sukkapuikoille 6 silmukkaa. Neulo oikein-nurin-joustinneuletta kunnes kaulaliinan pituus on noin 25 cm; tai niin pitkä kuin lumiukollesi sopii.


Luo pipoa varten 32 silmukkaa sukkapuikoille. Jaa silmukat neljälle puikolle. Neulo suljettuna renkaana ensin 6 kerrosta 2 oikein 2 nurin-joustinneuletta ja sitten aina oikein -neuletta. Aloita kavennukset, kun pipon korkeus on noin 10 cm. Kavenna aluksi joka kolmannella kerroksella jokaisen puikon alussa yksi silmukka neulomalla ensimmäinen ja toinen silmuka oikein yhteen. Kun puikoilla on jäljellä neljä silmukkaa, jatka kavennuksia joka viidennellä kerroksella kunnes jäljellä on enää kaksi silmukkaa. Päätä loput silmukat ja vedä lanka viimeisen silmukan läpi. Ompele langanpäällä pipoon kulkunen ja päättele langat.


Käännä pipon reuna joustinneuleen verran kaksinkerroin ja ompele pipo kiinni lumiukon päähän. Ompele napit lumiukon vatsapuolelle, sido kaulaliina kaulaan ja lumiukkosi on valmis.

Voit tehdä kaulahuivin ja pipon myös kankaasta, jos neulominen ei innosta. Pipoksi käy myös sukan teräosa, kun käännät sukan reunaa hieman nurjalle ja ompelet kiinni.

3 kommenttia:

 1. Aivan ihania käsitöitä olet tehnyt! Laitan sivun talteen :) mutta olisi kiva saada kuvia vaihe vaiheelta miten teet kyseisiä töitä? Osaisi tälläinen aloittelevakin tehä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joihinkin tuotoksiin lisännyt yleisön pyynnöstä seikkaperäisempiä ohjeita, joten laita kysymystä tulemaan, jos jokin malli kiinnostaa erityisesti

   Poista
 2. Ainakin tuo huovutus ruusu pallo ja nämä lumiukot :)

  VastaaPoista