24.2.2014

Sytykeruusuja

Näin ensimmäisen talvilomapäivän kunniaksi tein tänään satsin sytykeruusuja. Itse en juurikaan mieti noiden sytykeruusujen ulkonäköä, sillä meillä ne tulee ihan omaan käyttöön takan sytytykseen. Jos joku ei vielä ole noita tehnyt, niin kerronpa vielä, miten noita tehdään.


Tarvikkeet: kananmunakennoja, metallinen sulatusastia, kattila vesihaudetta varten sekä kynttilän jämiä.

 
1) Revi munakennon kuppiosat erilleen. Siisti kuppien reunat. Revi muut kennon osat suikaleiksi ja kiedo ne rullalle. Tilkitse silpulla rullat kennokuppeihin tiiviisti. Käytä kaikki kennon osat, niin kennosta tulee yhtä monta sytykeruusua kuin kennossa on ollut munia.

 
2) Sulata kynttilänjämät metalliastiassa vesihauteessa. Itsellä on käytössä teräskulho, joka sopii kuin valettu käytössä olevaan Avanti-teräskattilaan.
 


 3) Kasta kennoruusut sulaan steariiniin (tai parafiiniin) ja valuta ylimääräiset pois. Osa sulattaa kynttilänjämät suoraan veteen ja uittaa sytykeruusuja steariini-vesiseoksessa useamman kerran. Itse käytän vesihaudetta ja kastan sytykeruusut steariiniin vain kerran.
 


 
4) Aseta sytykeruusut kovettumaan sanomalehden päälle.

 

5) Sulata tarvittaessa lisää kynttilänjämiä. Kennoruusut on helpompi kastaa sulaan steariiniin, jos nestettä on riittävästi.

 
6) Anna sytykeruusujen kuivua ja kovettua kunnolla ennen kasaamista säilytysastiaan.
 
 
 
Itse jätän sulan steariinin loput jähmettymään teräsastiaan ja säilytän sen seuraavaa kertaa varten sellaisenaan. Teen kuitenkin sytykeruusuja useamman kerran vuodessa, niin ei tarvitse aina ihan alusta aloittaa. Toisaalta vesihauteeseen käy myös ihan käytössä oleva kattila, niin ei tarvitse mitään vanhaa kattilaa kehittää - varsinkin kun on induktioliesi, jolla mitkään vanhat kattilat ei toimi ;-) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti