15.8.2015

Kaikenkansan soittimia

Olin perheen pikkumiehen ja junnun kanssa heinä-elokuun vaihteessa Järvi-Suomen partiolaisten piirileirillä Puumalan Pistohiekassa. Oma kotilippukuntani oli piirin suurimpana lippukuntana vastuussa leirin kädentaito-ohjelmasta ja itse vastasin ohjeiden laatimisesta sekä mallien tekemisestä. Puuhaa siis riitti kuukausiksi ennen leiriä. Päädyimme suunnittelussa musiikkiteemaan, joten kaikki 1800 leiriläistä rakensivat leirillä soittimen. Mukana oli myös kierrätysteema ja ekologisuus, joten soittimia rakennettiin mm. perunalastu- ja lääkepurkeista.

Nuorimmat (7-9-vuotiaat) eli sudenpennut rakensivat laudasta, siimasta, nauloista ja silmukkaruuveista kanteleen.


Seuraava ikäkausi eli seikkailijat (10-12-vuotiaat) rakensivat perunalastutuubeista purkkibassoja. eräs poikaporukka innostui näistä purkkibassoista niin kovin, että lähtivät heti soittimet valmiiksi saatuaan musisoimaan leirin keskusaikiolle. Jälkeenpäinkin pojat vielä kiittelivät upeista soittimista.


Tarpojat eli 12-15-vuotiaat rakensivat tyhjistä lääkepurkeistä kalvotorvia; tuon ääni muistuttaa ihan laivan sumutorvea ;-)


Samoajat (15-18-vuotiaat) tutustuivat musiikin saloihin sählypallo-okariinan muodossa.


Vaeltajat (18-21-vuotiaat) puolestaan muokkasivat ananastölkin peltipilleiksi.


Kaikki soittimet olivat mukana leirin päättäjäisissä, jolloin kaikki pääsivät niillä yhdessä musisoimaan.

Lisäksi kaikki yli 15-vuotiaat ja aikuiset osallistuivat isoäidinneliöistä virkattujen torkkupeittojen tekoon. Leirillä valmiiksi saadut peitot luovutettiin jo leirin lopussa Puumalan palvelutalon vanhuksille, joten niistä minulla ei ole kuvaa. Peittoja on kuitenkin tulossa vielä muutama lisää, kunhan saamme kaikki lahjoituksena Mininimanilta saadut langat virkattua ja peitot valmiiksi.


Tässä on oma värisommitelmani puolivalmiista torkkupeitosta. Kokoa noille peitoille tulee noin 90 cm *180 cm. Muutama ilta vierähtää vielä isoäidin neliöitä virkatessa :-)

8 kommenttia:

 1. Noiden soittimien suunnittelussa on varmaankin mennyt jokunen aika, mutta kivoja ja persoonallisia. Upea peitto tulee ja ihanaa, että muistatte vanhuksia noilla peitoilla. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meni koko kevät suunnittelussa, mutta pääasia on, että lapset tykkäsivät niiden tekemisestä. Peoton palat tuli juuri valmiiksi, joten vielä yhdistäminen edessä ja peitto pääsee vanhuksia lämmittämään. Sitten vain seuraavan peiton kimppuun.

   Poista
 2. Aina ilahduttavaa, että lapset ja nuoret pääsevät kädentaitoihin osallistumaan edes harrastusten kautta. Suuresti harmittaa, miten vähän niihin enää kouluissa panostetaan. Hienoja soittimia ja peiton värisommitelma näyttää harmoniselta. Onnellisia vanhuksia, peitot varmasti lämmittävät myös mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Partiossa on kädentaidot vielä onneksi kunniassa. Löytyy monenlaista tekemistä. Tuo peitto valmistui jo ja nyt on seuraava jo koukulla ;-)

   Poista
 3. Upeita soittimia, mahtavaa että vielä on partiot ja niissä pidetään luovuutta esillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsetkin tykkäsi, joten oli mukava olla ohjaamassa tekemistä.

   Poista
 4. Moi! Haasteeseen on vastattu, löydät vastaukset täältä http://elengiina.blogspot.fi/2015/08/liebster-award.html?m=1 Kiitos vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Täytyypä käydä lukemassa vastaukset ;-)

   Poista