22.10.2015

Ompeluloma - osa villapuku

Viime viikon ompeluloman tärkein ompelus oli uusi villapuku perheen pikkumiehelle. Tai no, voiko sanoa villapuku, kun materiaalina on fleece? Ompeluloman alkajaisiksi sopiva kaava oli vielä hakusessa; edellisen fleecehaalarin ompelin potkupuvun kaavalla, joten olin valmistautunut isomman kaavan etsintäurakkaan. Kuin tilauksesta Ottobren uusin lehti (OB 6/2015) ilmestyi ompeluviikon alussa ja siinä oli juuri sopivan näköinen haalarin kaava. Kyseessä oli pörröinen pupuhaalari, mutta se näytti juuri sopivalta välihaalariinkin.

Mallailin Pupuliini-haalarin kaavaa aiempaan pieneksi käyneeseen fleecehaalariin ja päädyin piirtämäään koon 104, mutta lisäsin etu- ja takakappaleisiin kolme senttimetriä. Näin haalarista ei tullut liian leveä, mutta pituutta on silti riittävästi. Pituudeltaan tuo vastaa varmasti kokoa 110.


Kyseessä on elämäni ensimmäinen vuoritettu lastenhaalari, joten lievää jännitystäkin oli ilmassa. Lehdessä oli kuitenkin suht' hyvät ompeluohjeet, joten yhtään saumaa ei jäänyt vuorin puolellekaan näkyviin. Fleece on Eurokankaan palalaarista ostettu jo viime talvena ja vuori on Noshin raitatrikoota.


Ainoa kohta, joka ompelussa lopulta tuotti haastetta, oli päällisen ja vuorin yhdistäminen hihoista ja lahkeista. Ohje oli kirjoitettu vähän oikoen, joten onnistuin ensimmäisen hihan ompelemaan kierteelle. Onneksi oivalsin virheeni heti ja siksi otinkin sillä muutaman havainnekuvan tähän muille malliksi - ja itselle muistiin vastaisuuden varalle.

Kun päällinen ja vuori on koottu ohjeen mukaan erikseen, kaulus kiinnitetty ja resorit päällyshaalarin hihansuilla (en muuten itse aputikannut noita lainkaan), niin on hihansuiden ja lahkeensuiden yhdistämisen vuoro. Aluksi molemmat kauluksella yhdistetyt, mutta muuten erilliset haalarit käännetään nurinpäin selkäpuolet vastakkain; vuorihaalari pällimmäisenä. Näin hihat ja lahkeet asetuu oikein yhdistämistä varten.Käännä vuorin hihansuusta muutama sentti kaksinkerroin päälle päin.


Pujota kaksinkerroin taitettu vuorin hiha alla olevan päällyshaalarin hihan sisään. Työnnä vuorihaalarin hihaa sen verran päällyshaallarin hihan sisään, että saat reunat samalle tasolle.


Neulaa vuorihaalarin hihansuu nyt päällyshaalarin hihansuulle; resori jää päällyskankaan ja vuorikankaan väliin.


Ompele hihansuun ympäryssauma. Itsellä saumuri ei tykännyt noin paksusta ommeltavasta, joten ompelin saumat ompelukoneen jousto-ompeleella.


Nyt pitäisi hihansuun näyttää tältä: molemmista haalareista on siis nurjat puolet päällä päin ja hihansuut yhdessä sekä resori sisäpuolella. Kun nyt vetää hihansuun päällyshaalarin sisältä ulos, niin hihansuu on valmis. Lahkeensuut ommellaan vastaavasti.

Toivottavasti tästä havainnollistuksesta on jollekin muullekin apua ;-)

8 kommenttia:

 1. Ompa hauska haalari, ja talvella toppapuvun alla mukavan lämmin.
  Ohjeet on hyvät, vaikka pitää myöntää että ompelutaidottomalle täyttä hebreaa :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vuoritettuna tuo varmasti vastaa ihan villahaalaria; aikankin nyt olis vielä ohuen tuulipuvun allakin liian lämmin.

   Poista
 2. Pirtsakka haalari :) Joskus noita hihansuita tuli tehtyä, mutta siitä on niin kauan, että taitaa olla meikäläisellä taito ruostunut. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa! Yllättävän helppo tuo oli lopulta tehdä. Turhaan jännitin onnistuuko ;-)

   Poista
 3. Heti tuli mieleen miten joskus on ompelukone surrannut ja pieniä haalareita summuuta valmistui :)
  Värikästä sen olla pitää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, edellinen haalari oli melkein musta, joten tämä on kaksin verroin värikkäämpi.

   Poista
 4. Kaunis haalariin olet taitavasti tehnyt! Eipä onnistuisi minulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lopulta tuo oli yllättävän helppo tehdä ;-)

   Poista