6.11.2013

Kynttilälyhdyt

Lasipurkeista, säilyketölkeistä sekä kepeistä saa helposti tällaisia kynttilälyhtyjä. Leikkaa lasipurkista pohja pois oheisen ohjeen mukaan. Tee säilyketölkin pohjaan keskelle reikä kiinnitystä varten ja pari reikää reunoille, jotta sadevesi ei jää lyhtyyn seisomaan. Teroita kepin toinen pää ja poraa toiseen päähän sopiva reikä kiinnitysruuvia varten. Kiinnitä säilykepurkki kepin päähän litteäkantaisella ruuvilla tai kiila-ankkurinaulalla. Maalaa säilykepurkki ja keppi haluamalasi värillä; myös purkin sisäpuolelta. Voit halutessasi maalata myös lasipurkin suupuolen.
Laitanpa tähän vielä oman lasinleikkausvinkin, miten lasipurkit tai -pullot leikkaan.

Lasipurkin tai -pullon katkaisu

1) tue tavallinen lasiveitsi tasaiselle alustalle halutulle korkeudelle. Itsellä on tukena korkkisia pannunalusia, joiden avulla saan veitsestä tukevan otteen.


2) paina lasipurkkia tai -pulloa voimalla lasiveistä vasten, pidä lasiveitsi paikallaan ja pyöritä purkkia veistä vasten. Jos leikkausuraa ei meinaa syntyä, niin a) paina lujempaa, b) vaihda lasiveitsen terä uuteen terävämpään, tai c) vaihda purkkia; osa laseista on oikeasti liian kovia tähän katkaisumenetelmään (tosin itsellä on tullut vastaan vasta yksi tällainen pullo ;-)

Oleellista on saada leikkausurasta suora ja yhtenäinen. Jos leikkausurassa on katkoksia tai ylimääräisiä viivoja, niin ne ohjaavat katkeamista vinoon, jolloin leikkausurasta ei tule suora. Tämä vaatii hieman harjoittelua eikä siten aina onnistu heti ensimmäisellä kerralla!


3) lämmitä kuumaa vettä esim. vedenkeittimellä. Valele kuumaa vettä leikkausuran kohdalle. Valele heti perään leikkausuraan kylmää vettä hanasta. Lämmönvaihtelu saa aikaan lasin halkeamisen uran kohdalta. Jos lasi ei katkea vielä yhdellä kuuma-kylmä-käsittelyllä, niin toista käsittely. Tämän jälkeen purkin pohja lähtee irti ihan ottamalla.


4) hio leikkauskohta ja reunat vesihiomapaperilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti