28.1.2015

Pöllön ohje

Minulle on tullut kyselyjä noiden virkkaamieni pöllöjen ohjeesta. Nythän on niin, että olen soveltanut ne ihan omalla mallilla, joten mitään tarkkaa ohjetta ei ole; eikä molemmat pöllöt ole edes tehty ihan samoilla silmukkamäärillä ;-)Jos nyt kuitenkin jotain osviittaa antaisi, niin ...
 1. Virkkaa kahdeksan puolipylvästä aloitussilmukkaan.
 2. Virkkaa kaksi pylvästä jokaiseen edellisen kierroksen silmukkaan, yhteensä 16 pylvästä.
 3. Toista 2. kerros, yhteensä 32 pylvästä.
 4. Jatka pylväillä, lisää toinen pylväs noin joka toiseen silmukkaan; käsialan mukaan. 
 5. Jatka pylväskerroksia niin monta, kunnes pohjaympyrä on haluamasi kokoinen. Lisäyksiä tulee joka kerroksella aina vain harvempaan. Jos ympyrä kupruilee, vähennä lisäyksiä; jos taas ympyrän reunat nousee ylöspäin, niin lisää lisäyksiä. Lisäysten määrällä ei ole merkitystä muutoin lopputuloksen kannalta, kunhan pohja on tasainen ;-)
 6. Kun pohjaympyräsi on halutun kokoinen - minulla isommassa noin 20 cm ja pienemmässä noin 10 cm - lopeta lisäykset ja jatka tasaisena kerroksena pylväitä. Reuna alkaa kääntyä pystyyn.
 7. Jatka pylväskerroksia niin pitkään, että työn korkeus on kaksi kertaa pohjan leveys.
 8. Paina työ kaksinkerroin siten, että kerrosten vaihtumiskohta jää keskelle (taakse) ja mallaa korvien sopiva leveys reunoista. Itsellä isommassa oli 16 silmukkaa (8 työn eteen ja 8 taakse) ja pienemmässä 10.
 9. Virkkaa seuraavat kolme kerrosta muuten kiinteitä silmukoita, mutta korvan kohdalla tultaessa virkkaa ensin kolme puolipylvästä ja sitten haluamasi määrä pylväitä (ks. edellä) ja vielä kolme puolipylvästä; jatka kiinteillä silmukoilla toisen korvan kohdalla ja virkkaa se kuten edellä.
 10. Lisää jokaisella kerroksella korvan pylväiden määrää molemmista reunoista yhdellä ja vastaavasti aloita puolipylväät yhtä aikaisemmin kuin edellisellä kerroksella. Näin korvan muodosta tulee pyöreämpi.
Virkkaa vielä kaksi ympyrää silmiksi samaan tapaan kuin pöllön pohja. Mallaa sopiva silmien koko pöllön leveyden mukaan. Virkkaa myös nokka: aloita ympyränä ja jatka pylväillä hieman reunaa leventäen, niin saat aikaan kolmion mallisen nokan. Silmien mustuaiset voi myös virkata, mutta itse ompelin silmiin napit.

Ompele pöllön sisälle täytettä varten pussi tai käytä vanhaa sopivankokoista tyynyä. Ilman kangasvuorta täyte työntyy virkattujen pylväiden välistä näkyviin. Itsellä tuossa isommassa oli vanha muhkurainen 50*60 cm tyyny ja pienempään ompelin vanhasta verhosta sopivan tyynyn. Pienemmän täytteenä on vanhan tyynyt vanua.

Tiedän, ohjeet on melko seikkaparäiset, mutta toivottavasti saatte selvää ;-)

2 kommenttia:

 1. Noi on kyllä tosi kivat pöllöt. Minä ehkä toteutan ne ompelemalla sen ovistopparin jossain vaiheessa, mutta idean sain sinulta :) terkuin Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin oli alunperin tarkoitus ommella pöllö, mutta aina keksin jotain muuta ommeltavaa. Tämä virkattu versio kolahti kunnolla ja oli pakko tehdä heti ;-)

   Poista