4.1.2015

Saumurihuoltoa ja korjausompelua

Onnistuin toisen kerran eläissäni ajamaan saumurilla nuppineulaan ja leikkuuterä vaurioitui niin, että lakkasi leikkaamasta kokonaan. Ajattelin jo, että pitää ostaa uudet terät, mutta paikallisessa ompelukonehuollossa oltiin sitä mieltä, että terät voi vielä terottaa - kun niitä ei ole koskaan ennen teroitettu ;-) Teroitus maksoi kahdesta terästä 12€, joten ei paha hinta. Tuohon hintaan voisi teroituttaa toistekin, jos sattuisi tulemaan tarve. Saumurini on ollut minulla jo noin 16 vuotta ja terät teroitettiin ensimmäisen kerran vasta nyt. No joo, tuossa välillä oli hiljaisempia ompeluvuosia kuin viime vuosi on ollut. Terät ovat kuitenkin kuluneet yllättävän vähän.

Samaisessa liikkeessä oli myynnissä samanlainen peitetikkikone, Elna 444, jonka tilasin itselle joululahjaksi. Tein oikeasti hyvät kaupat: ko. liikkeessä kone maksoi 300€ enemmän!!! kuin mitä itse maksoin.

Tästä tuli mieleen, että olen ompeluhuoneen suursiivouksen ja uudelleenjärjestelyn lomassa eksynyt välillä tekemään lisää kestorättejä ja korjausompeluita. Osa korjausompeluista oli ihan perus polvenpaikkauksia, joita meidän juniorilla tulee jatkuvasti. Nyt oli jo neljät collegehousut pinossa, joten oli korkea aika korjailla niitä ;-) Itse olen kaikkein tyytyväisin näihin mustiin Tutan housuihin, jotka ovat olleet pidossa jo kahdella vanhemmalla ja vasta nyt kolmas sai niistä polvet puhki. Hyvälaatuiset housut siis. Nyt molemmat polvet oli useammasta kohden rikki ja ajattelin jo heittää housut roskiin, mutta päädyin kuitenkin kokeilemaan vähän radikaalinpaa korjausta: leikkasin polvien kohdalta pätkät molemmista lahkeista pois ja korvasin palat viininpunaisella vanhalla collegekankaalla. Ajattelin, että jos ei onnistu, niin heitän housut sitten pois.


Housuista tuli juniorin mielestä niin hyvät, että ne piti laittaa jalkaan heti ja siksi housuissa oli jo likatahroja kuvaushetkellä ;-D En jaksanut vaihtaa peitetikkinoneeseen mustia lankoja, joten tikkaukset on valkoisella. Toisaalta noista taisi tulla jopa paremmat noin koristetikkauksilla. Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla seuraaviinkin polvista risoihin housuihin.

4 kommenttia:

 1. No todellakin olet tehnyt hyvän ostoksen :) Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy todeta, että tuon liikkeen peittarin hinta oli kyllä lievästi yläkanttiin. Useimmissa muissa kotimaisissa liikkeissä Elnan hinta oli tuota 100-150€ halvempi, mutta silti sain omani vielä halvemmalla :-)

   Poista
 2. Kiitos Leena ajatusmaailman laajennuksesta. Juniorille käyttöön tulevat seuraavan koon collegehousut ovat saaneet lomanaikana lahkeensuihin uusia kirkkaita resoreita. Esikoisen housujen polvet alkavat olla auki ja paikkausta juuri iltamassa mietin. Toteutan sen tuolla edellä tekemälläsi tavalla. Samalla saan vähän pituutta lisää ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu Päivi, ompelin itsekin aiemmin pikkumiehen ja juniorin housuihin oikein urakalla pitkiä resoreita. Resori antaa enemmän kasvunvaraa housuihin kuin suora lahje; varsinkin jos tekee resorin tuplaleveänä. Tämä polvien paikkausidea osoittautui tosi käteväksi, joten korjaan itsekin varmasti vielä monet housut samalla idealla. Ja lisäyksellä saa tosiaan tarvittaessa myös lisää pituutta lahkeisiin.

   Poista