17.7.2015

Ihan pihalla - osa 5: Japanilainen puutarha

Lupasin aiemmassa Ihan pihalla -postauksessa kirjoittaa vielä lisää meidän "japanilaisesta puutarhasta". Kyse on vain noin 10 neliömetrin läntistä, mutta itse olen tuohon alaan todella tyytyväinen.


Alue rajautuu talon seinämän ja noin metrin korkean tukimuurin väliin. Tuo ala oli koko talonrakennusprojektin ajan karkealla sepelillä ja siitä jostain kumman syystä kirposi ajatus tehdä tuosta oma japanilaisvaikutteinen puutarha. Joku muu voi toki olla eri mieltä tuosta japanilaisuudesta, mutta itse miellän saaneeni tuohon vaikutteita kaukaa Aasiasta.Talon seinustalle istutin timanttituijia, sillä seinän vieressä on vielä kytkemättömät putket ilmavesilämpöpumpulle. Teimme jo rakennusvaiheessa varauksia erilaisille lämmitysvaihtoehdoille, joten meiltä löytyy varaavan sähkölämmityksen ja varaavan takan lisäksi myös maalämpövaraus. Saa nähdä otetaanko noita kaikkia koskaan käyttöön, mutta rakennusvaiheessa varausten tekeminen oli helpompaa ja halvempaa kuin joskus myöhemmin. Timanttituijat peittävät kasvaessaan sekä nuo putket että myöhemmin asennettavan pumpun. Timanttitujien eteen istutin vielä yhden matalan laakakatajan. Tuohon oli alunperin tarkoitus kehitellä joku patsas tai iso kivi, mutta kun sellaista ei ole löytynyt, niin tuo kataja peittää hyvin tyhjän paikan. Istutusten juurella on ruskeaa kuoriketta, joka rajautuu singelillä katettuun kulkuväylään. Vajaan metrin levyisellä kulkuväylällä on astinkivinä pihan laatoituksesta ylijääneet isot laatat. 


Seinustalla on myös tuliterä vihreä kasteluletkun teline, mikä kaipaa vielä jotain tuunausta, sillä tuollaisenaan se erottuu seinästä ihan liian räikeästi. En ole vielä ennättänyt miettimään vaihtoehtoja, mutta mikäpä kiire tässä on :-)


Kulkuväylän toisella puolella on matalia havuja (sinilaakakataja, pallotuija ja tuivio), pari matalaa alppiruusua, erilaisia kuunliljoja, matalakasvuinen kirsikkapuu (lajike Mustialan matala) sekä pari rungollista karviaista, joista tosin toinen yllättäen kuivi viime syksynä; taisi tulla jonkunlainen tukos varttamiskohtaan. En ole vielä kuivanutta runkoa repinyt pois, kun tavoitteena on löytää tilalle uusi samanlainen; noita vain on liian harvoin myynnissä.


Japanilaisesta puutarhasta löysivät paikkansa myös muutama vuosi sitten betonikurssilla tekemäni leca-sora-, pikabetoni- ja turvebetoniruukut. Ruukuissa on usein myös vettä ja kelluvia kukkia, mutta tänä kesänä perheen pikkumies näkyy pitävän huolen siitä ettei vettä tai kukkia noihin ruukkuihin ennätä kertymään; hän käy kippaamassa vedet joka välissä pois ;-)


Joukossa on myös vanhoista ALU-kakkuvuokista tehtyjä kärpässieniä sekä temppelikoriste, joka kärsi kovia viime syksynä; pojat onnistui leikeissään särkemään sen lähes kokonaan, vain alimmainen jalusta jäi ehjäksi. Meinasin heittää senkin jo pois, mutta onneksi säästin, sillä löysin tilalle ihan samanlaisen temppelikoristeen, mutta vain juuri tuon jalustan verran matalamman. Uusi osa sopii kuin valettu tuohon jalustalle. Täytyy vain vielä käsitellä tuo jalusta valkoisemmaksi, kun vanha oli harmaa ja tuo uusi on vaaleampi.


Täällainen on siis meidän japanilainen puutarha. Mitäs olette mieltä: onko tämä riittävän japanilainen?

8 kommenttia:

 1. Ihana JapinilaisSuomalainen tykkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tykkään kovasti itsekin. Pitäisi vain vielä löytää tuohon uusi rungollinen karviainen ;-)

   Poista
 2. Ihana puutarha-ala ja kivoja yksityiskohtia. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa! Kun saa hyvän idean, niin valmistakin syntyy.

   Poista
 3. Kyllä tämä on selvästi japanilais-henkinen puutarha! Hyvin samanlainen meidänkin edellisessä kodissamme oli, samoja kasveja ja temppelikin :). Teillä on kyllä ihania juttuja piha pullollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! Piha alkaa pikkuhiljaa rakentumaan. Vasta kolmas kesä menossa, joten ei ihan vielä ole kaikki kulmat valmiina ;-)

   Poista
 4. Kaunista, ei liian säntillistä, mutta silti ryhdikästä ja silmälle mukavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kirsikkapuu tuottaa jo melko mukavaa satoa. Kohta ovat kypsiä. Maistiaisia on jo napsittu ;-)

   Poista