14.7.2015

Kasvihuoneen hylly

Odottelin aikani, että perheen miesväki olisi rakentanut minulle hyllyn kasvihuoneeseen, mutta totesinpa lopulta että saan sen nopeammin tekemällä itse ;-) Puutavaraa löytyi talonrakennuksen aikaisista jämälautakasoista ihan riittämiin, joten piti vain suunnitella ensin.


Otin hyllylle mitat kasvihuoneen mukaan; niin ja kasvihuoneen oven leveyden huomioiden ;-) Tavoitteena oli tehdä mahdollisimman iso hylly, jotta kaikille tavaroille olisi tilaa.


Hyllyn takareuna on suora, mutta etureuna vino. Alimmassa hyllyssä on viisi lautaa, seuraavassa neljä ja ylimmässä kolme. Lisäksi ylhäällä on yhden laudan levyinen "hattuhylly". Leveyttä hyllylle tuli 140 cm, samoin korkeutta. Syvyyttä on alhaalla 53 cm.


Hyllyjen korkeudet on mitoitettu isoimpien ruukkujen mukaan, joten nyt on tyhjille ruukuillekin säilytystilaa. Suunnittelussa ja toteutuksessa piti huomioda myös se, että hylly näyttää hyvältä takapuoleltakin, sillä suurin osa siitä näkyy tietenkin pihalle kasvihuoneen isoista ikkunoista.


Rumimmat roinat on tietenkin piilossa alahyllyllä ja ruskea pullokokoelma pääsi aitiopaikalle ikkunan viereen. Hyllylle jäi silti vielä reilusti tilaa muillekin tavaroille, mutta ne eivät näy pullojen takaa pihan puolelle. Hyllylle pääsi myös sinkkiastiakokoelmani näytille ;-)

Pari mietelausetta vielä siveltimellä vapaalla kädellä maalaten ja valmista tuli. Aikaa rakenteluun ja maalaamiseen kuivumisaikoineen kului puolitoista päivää. Ei siis lopulta niin iso homma, kun vain alkuun pääsi. Isäntä tokaisi valmiista hyllystä, ettei hän tuollaista olisi edes osannut rakentaa ...

Pitäisiköhän vielä rakentaa kasvihuoneeseen haaveilemani tuoli ja pikkupöytäkin itse??? Ai niin, meinasi ihan unohtua: meidän kasvihuoneen paprikassa on jo kolme paprikan alkua ;-D Meillä on vasta toista vuotta paprikat kokeilussa ja viime syksynä päästiin vain kukintavaiheeseen, joten kolme useamman sentin halkaisijaltaan olevaa paprikanalkua on tässä vaiheessa kesää mahtava saavutus. Jess ;-)

8 kommenttia:

 1. No olet sie kyllä taitava puuseppä, noin upea hyllynkin teit. Tottakai kasvihuoneessa pitää olla pöytä ja tuoli, joten alahan sahata ja naulata. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Eihän sitä tiedä, mitä kaikkea osaa, jos ei edes yritä ;-) Vielä ei löytynyt kasvihuoneeseen sopivaa tuolin mallia, mutta terassituolille kylläki, joten ehkä tästä vielä saadaan tuoliprokektikin aikaiseksi.

   Poista
 2. Kertakaikkisen näyttävä ja käytännöllinen hylly!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä tuota on pitänyt itsekin käydä muutaman kerran ohikulkiessa vielä ihailemassa ;-)

   Poista
 3. No johan sinä olet ollut ahkera! Hetkeen en ole ehtinyt käydä lukemassa ja toinen toistaan upeampia tekeleitä. Todella hieno hylly. taitava olet! Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hylly onnistui kyllä yli odotusten, kun ei ollut edes mitään piirustuksia tai suunnitelmia. Aloin vain mallailemaan lautoja yhteen ;-)

   Poista
 4. Olet kyllä todella taitava! Noin vain suitsait ja upea hylly valmiina. Kaunis se on ja niin tarpeellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! Hyllystä tuli kyllä juuri sellainen, mistä haaveilin ;-)

   Poista