4.7.2014

Möbiuksen mekko

Miksi mä en tätä aiemmin tajunnut: kun miehelle antaa hänen ruokakauppaan lähtiessä kauppalistan ja kirjoittaa siihen harmaata ompelulankaa, niin mieshän tuo kaupasta harmaata ompelulankaa. Kysyi vain lähtiessä, että ihan tavallista ompelulankaako? Ja minä olen tähän asti kuvitellut, että pitää itse ostaa ompelutarvikkeet ;-) Ompeluhommat jatkuu siis taas. Tosin varmistin myös langan riittämisen jatkossa ja tilasin Kangastukusta 7000 metriä ompelulankaa, näin niinkuin alkajaisiksi; huomattavasti halvempaa kuin lähikaupassa.

Innostuin uutta tunikan kaavaa etsiessä kokelemaan tällaista liivimekon ohjetta. Itse ristin tämän Möbiuksen mekoksi kuuluisan Möbiuksen nauhan mukaan; tuossa kun tuo reuna on yhtä ja samaa päärmettä koko mekon läpi. Ei siis tarvinnut olkasaumojen lisäksi ommella kuin yksi too-oo-odella pitkä reunapäärme. Tai no, ompelin sovituksen jälkeen mekkoon vielä muutaman muotolaskoksen eteen ja sivuille, niin istuu paremmin meikäläisen kurveihin.


Mekko on siis tehty yhdestä kappaleesta: etukappale ja takana ristiin menevät takareunat leikataan yhtenäisenä. Saumat tulee vain olkapäille.

Kankaana Kestovaippakaupan pöllötrikoo.

4 kommenttia:

 1. Hauska, toimis hyvin työvaatteena trikoopaitojen kanssa. Onnistuisikohan pellavasta? Mistä saisin kaavan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnistuu varmasti myös pellavasta. Itse piirsin mekon oman tunikakaavan sekä oheisen kuvan (tuolla tekstissä linkki liiivimekon ohjeeseen) perusteella, mutta vastaava kaava (apron/essu) löytyy mm. Etsystä https://www.etsy.com/listing/192281950/scalloped-apron-pattern?ref=related-0

   Poista
 2. Kiva mekko - ja vielä nopeatekoinenkin, jos siinä ei tosiaankaan ole sivusaumoja.

  Minä nimitän tuota mallia Peppi Pitkätossu -essuksi, sillä hänellähän on tuollainen päällään. :) Olen pitkään halunnut tehdä samantyyppisen, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi. Ehkä jonkin liivimekon ohjeista voisin muokata kaavat itselleni sopivaksi. Kesällä sitä voisi pitää sortsien kanssa ihan muuten vain ja siivotessa se voisi olla varsin kätevä, jos vielä laittaisi taskut eteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tämä mallihan on perinteinen 60-luvun malli ja Pepillä taisi tosiaan olla samanlainen ;-) Itse ajattelin pitää tuota kesätunikana, mutta toimii varmasti viileämmälläkin kelillä, kun laittaa pitkähihaisen alle. Itsellä oli tosiaan tuo mallikuva ja aiempi runikan kaava, joilla mitoitin oman mekkoni.

   Poista