6.8.2014

Niityllä-tunika

Oli ihan pakko nyt käyttää tämä Nosh Organicsilta tilaamani Niityllä-trikoo. Tämä metrin pala riitti juuri ja juuri hihalliseen tunikaan.


Tilasin tämän kankaan Noshilta Murusia-blogin arvonnassa voittamallani lahjakortilla. Olin jo haaveillut tästä kuosista aiemmin, mutta en ollut raaskinut vielä tilata. Ja juu, kaava on sama Ottobrenin Susie (5/2010) kuin edellisessä vihreäpohjaisessa kukkatunikassa. Tuli vain yhtäkkiä mieleen, että tämä kuosi sopisi tuohon malliin tosi hyvin, ja olin oikeassa.

Tällä kertaa kanttasin pääntien ja hihansuut kolminkertaisella valkoisella resorilla, jota sattui sopivasti löytymään vähän vielä kangaslaatikon pohjalta. Olisinko viimeksi käyttänyt tuota resoria joskus vuonna 1999 :-) Helmaa pidensin kankaan sallimissa rajoissa eli 12 senttiä.

Laitanpa tähän vielä muillekin vinkiksi tuon olkasauman vahvikkeen; siis ettei sauma pääse käytössä venymään, kun kyseessä on molempiin suuntiin yhtä hyvin venyvä trikoo, sekä kuminauharypytyksen etukappaleen poikkisaumasta.


Tuossa vasemmanpuoleisessa kuvassa on olkasauman vahvike ommeltuna. Käytin tällä kertaa pitkittäissuunnassa leikattua resorin palaa, sillä tuo Niityllä-kangas joustaa yhtä paljon molempiin suuntiin. Leikkasin siis kaksi noin 1,5 cm leveää ja olkakappaleen pituista resoripalaa; resorihan ei jousta kuin toiseen suuntaan ja tässä siis kappale tulee niin, että se ei jousta olkasauman suuntaan. Huolittelin resoripala toisen pitkän sivun saumurilla ja ompelin toisesta pitkästä sivusta kiinni olkasaumaan takakappaleen puolelle; siis samalla kun ompelin tuon olkasaumankin. Resorikappaleen lyhyet päät kiinnittyvät sitten kaula-aukon kanttauksen ja hihan kiinnityssauman väliin.

Etukappaleen poikkisauman rypytyksen (oikeanpuoleinen kuva) puolestaan ompelin tavallisella ohuella kuminauhalla. Leikkasin kuminauhasta noin 10 senttiä etukappaleen saumaa lyhemmän pätkän. Neulasin kuminauhan päistä ja keskeltä etukappaleiden saumakohtaan ja ompelin kuminauhan sopivasti venyttäen saumaan kappaleita normaalisti yhdistäen. Saumurilla ompelun kanssa kannattaa olla siinä suhteessa tarkkana, ettei leikkaa saumurin leikkurilla kuminauhan säikeitä poikki, ettei jousto vähene. Ohut kuminauha uppoaa saumurin ompeleeseen ihan siististi ja ainakaan näin valkotaustaisessa kankaassa tuo ei erotu yhtään normisaumasta.

Mitähän seuraavaksi ompelisi? Pitää varmaan etsiä ensin uusia kaavoja ;-)

4 kommenttia:

 1. Onpas kaunis kangas ja tunika on varmasti ihana päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mietin tosiaan pitkään tuota kangasta, että siitä pitää tehdä jotain ja nyt tämä malli kolahti. Tosi kiva ja oikein odotan viileämpiä kelejä ;-)

   Poista
 2. Kauniista kankaasta kaunis tunika <3

  VastaaPoista