10.8.2014

Farkkulippis

Meinasin tehdä perheen pikkumiehelle ensin lippapipon trikoosta Noshin mallin mukaisesti, mutta sitten keksin, että farkusta saisi vähän paksumman ja napakamman. Näin ollen hipsin kangaslaatikon sijaan farkkulaatikolle, jossa on kierrätyskaupasta eurolla käsitöitä varten ostamiani farkkuja.


Mittailin farkunlahkeita ja yksien elastaanifarkkujen lahje oli juuri oikean levyinen noin koon 50 hattuun. Farkun lahje siis mukaan ja suunnittelemaan. Niin siis minullahan ei ole tuota Noshin aiemmin julkaisemaa lippapipon kaavaa, kun se ei enää ole jaossa, mutta idea pipoon lähti muiden ko. kaavalla tehdyistä pipoista.

Leikkasin farkun lahkeesta lahkeensuun päärmeen pois ja asettelin lahkeen siten, että sivusaumat ovat päällä keskellä sekä alla keskellä. Tämän jälkeen leikkasin lahkeesta noin 20 cm korkean palan ja pyöristin yläkulmat. Sivusaumat oli siis valmiina, kun en leikannut lahkeen saumoja auki. Päälaelle keskelle leikkasin noin 5 cm syvän ja yläreunasta noin 2 cm leveän loven muotolaskosta varten.

Tämän jälkeen leikkasin aiemmin tekemäni lippalakin kaavalla lipan kaksinkertaisena farkusta sekä tilkkulaatikosta kaivetuista turkoosin apinakankaan paloista vuorin päällyfarkun mukaan aavistuksen pienempänä.

Aloitin ompelun lipasta: asetin lipan osat oikeat puolet vastakkain ja ompelin etureunan sauman ompelukoneen kolminkertaisella suoralla jousto-ompeleella noin paininjalan leveydeltä. Tämän jälkeen leikkasin saumanvaraan reiluja lovia, jotta lipan reuna asettuu hyvin kääntämisen jälkeen. Käänsin lipan oikeinpäin ja tikkasin reunaan paininjalan leveydellä kolme koristetikkausta.

Seuraavana ompelin vuorin päällyosan sivusaumat, vuorin ja päälyosan muotolaskokset sekä päälyosan lakisauman; vuorin lakisauma ommellaan vasta myöhemmin. Seuraavana kiinnitin neuloilla lipan päälyosaan oikeat puolet vastakkain etusauman kohdalle ja tähän päälle vuoriosan. Ompelin lippalakin alasauman ja käänsin lakin oikeinpäin vuorin avoimen lakisauman kautta. Neulasin lippalakin alareunan nyt oikealta puolelta siten, että vuori ei näy päällepäin. Tikkasin koristetikkauksen vielä tuohon reunaan.

Tässä vaiheessa on hyvä sovittaa lippalakkia, sillä päälakea voi vielä helposti lyhentää tai muotoilla tarpeen mukaan. Itse lyhensin lippalakkia vielä vähän, sillä muuten se olisi jäänyt turhan korkeaksi. Tarvittaessa voi ommella vielä vaikka muotolaskokset ja lakisaumat kokonaan uusiksi, jos tarvetta on. Sitten lakki oikeinpäin ja vuorin lakisauma kiinni sisäpuolelta ommelen. Sauma jää lippalakin sisälle näkyviin, mutta ei päälaella paina pientä päätä. Lopuksi vielä nappilaatikosta löytynyt vanha kangaspäällysteinen nappi päälaelle koristeeksi ja lakki on valmis. Kiinnitin muuten tuota nappia ommellessa samalla vuoren sisältä kiinni napin ompelukohtaan, niin ei vuori luista joka kerta pois, kun lakkia riisutaan.

Tulipa heti ensi yrittämällä kiva ja sopiva lippalakki. Mietin jo, että pitäisikö samaan syssyyn ommella syksyksi toinen samanlainen perheen teinin vanhoista ruskeista sammareista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti